Vanaf 15 oktober verschijnen de bladkorven weer in het straatbeeld. Op plaatsen waar er bladkorven komen, staan deze op 50 meter afstand. Een externe firma maakt alle korven wekelijks leeg. Zelfgemaakte bladkorven worden niet leeggemaakt. Om het ledigen en controleren van de bladkorven vlot te laten verlopen, vragen we deze niet te verplaatsen. Bekijk hier het ‘bladkorvenplan 2014’.

Het systeem van de bladkorven helpt het gemeentebestuur om de bladeren van laanbomen langs gemeentelijke wegen eenvoudig te verzamelen en te verwijderen. Bewoners verzamelen de bladeren in de korf, een externe firma zuigt de korven eenmaal per week leeg.

47 woonstraten

De groendienst verdeelt in totaal 348 bladkorven over 47 woonstraten met grote laanbomen en veel bladerafval. Alleen ter hoogte van de bewoning komen er in de geselecteerde straten bladkorven. Er worden geen bladkorven geplaatst in straten met kleinere en halfgrote laanbomen of plaatsen met één of enkele geïsoleerde bomen. Ook langs gewestwegen plaatsen we geen bladkorven.

Sommige alleenstaande grote bomen en de publieke pleintjes worden door onze groendienst opgekuist. Op andere plaatsen verdwijnen de bladeren van alleenstaande bomen in het landschap. Ook de centrumstraten Hofstraat en Jakob Smitslaan/Adolf Reydamslaan onderhouden we zelf, waardoor er hier geen bladkorven nodig zijn.

Afstand van 50 meter

We streven in de geselecteerde straten naar een afstand van 50 meter tussen de bladkorven, waardoor je maximum 25 meter moet lopen. De bladkorven komen afwisselend aan elke zijde van de straat. De bladkorven zijn niet gebonden aan een huisnummer, maar worden objectief over de lengte van de straat geplaatst.

Geen ander groenafval

Wanneer er ander groenafval in een bladkorf wordt gedeponeerd dan de bladeren van de laanbomen, dan wordt deze bladkorf meteen verwijderd. Ook bij niet-gebruik van een bladkorf wordt deze in de loop van de herfstperiode weggehaald.